BİM ve diğer perakendeciler

Perakende Kuşu bu haftaki yazısında, Brand Finance tarafından hazırlanan “Türkiye’nin En Değerli Markaları” sıralamasında ilk 10’a giren tek perakendeci olan BİM’i analiz etti

BİM’in ilk kurulduğu ve büyümeye başladığı yılları hatırlıyorum.(1995-2000) Diğer perakendeciler artan müşteri taleplerini karşılamak için büyük mağazalar, daha şık ve rahat alışveriş ortamı ve talepleri karşılamak için çok fazla ürün gamıyla yeni mağazalar açmaya çalışıyorlardı. Sonra bunun böyle olmayacağını gören perakendeciler uzmanlaşmaya gittiler. Belli kategorilerde uzmanlaşarak mağazalar açmaya çalıştılar.
BİM, Alman ALDİ modelli bir yaklaşımla Alman disipliniyle kurulduktan sonra, Türkiye’de perakendede bilinen tüm doğruları değiştirdi. Daha az kuruluş, yönetim, kiralama maliyetleri ile çalışmaya başladı.
Diğer perakendecilerin aksine daha az ürün çeşidiyle kategori yönetimini güçlü kıldı. Daha güçlü kategori yönetimiyse ürünlerde kalite ve fiyat avantajını beraberinde getirdi. Her hafta yaptığı BİM Aktüel sayesinde müşteriyi mağazaya çekmek için yeni, farklı, ucuz ürünler sundu. Müşterilerin mağaza kapılarında kuyruk olmasını sağladı.
Özünde hard discount gıda marketi gibi görünse de haftalık BİM Aktüel’ler ile aynı zamanda, yapı market, tekstil market, teknoloji market, güzellik marketi gibi nitelikleri de olduğunu gösterdi. Bu çok yönlülüğüyle tüm uzmanlaşmış marketlere de iyi bir rakip oldu. Kategori yönetimindeki başarısı ürün kalitesine yansıyarak ve ilk zamanlarda alt segment müşteri grubuna hizmet veren görüntüsü artık kalite arayan her segmente hitap eder hale geldi. Tanınmamış markaları kaliteleriyle müşterilerin vazgeçemediği markalar haline geldi. Kalitesi ile efsane olmuş Dost Yoğurt, Berk Çay bunlardan bazıları.
BİM’in yükselişi durdurabilir mi? Bu biraz zor görünüyor. En yakın rakibi A101 sıkı takipte. Bu arada bu modeli taklit etmeye çalışan sayısız discount market var. Bu nedenle hipermarketlerin, süpermarketlerin, uzmanlaşmış marketlerin önümüzdeki 5 yıl içinde işleri çok zor. Artık BİM satın almadaki büyük gücüyle her türlü marka ile rahatlıkla pazarlık yapabiliyor. Tanınmış markaları da çok ucuza BİM’de göreceğiz. Şu an satmaya başladılar ama yakında bu daha da artacak. Bu da diğer perakendecilerin ellerini bayağı güçleştirecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder