PORTÖR MUAYENELERİ KALDIRILDI


GIDA İŞ KOLUNDA ÇALIŞANLARIN PORTÖR MUAYENELERİNİN YAPILMASI KALDIRILDI.

Bilindiği gibi ülkemizde başta gıda üretim ve perakende iş yerleri başta olmak üzere,çeşitli sıhhi ve gayri sıhhi iş yerlerinde çalışanların yaptırmak zorunda olduğu portör muayeneleri, 2 Kasım 2012 tarihli ve 28103 sayılı mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan 663 sayılı Sağlık Bakanlığının ve Bağlı kuruluşların Teşkilat ve görevleri Hakkında Kanun Hükmünde kararnamenin 58'inci maddesinin 11'ci bendiyle , 24.4.1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun portör muayeneleri ile alakalı 126'ıncı ve 127'inci maddeleri değiştirilmiştir.

Madde 126 – Yenilecek ve içilecek şeyler satan veya veren veyahut taharet ve nezafete mütaallik sanatlar ifa edenler her üç ayda bir kendilerini muayene ettirerek bir sıhhi rapor almağa mecburdurlar. Bunlardan devrei sirayette frengi ve sari verem ve cüzzama müptela olanlarla halkın istikrah ve nefretini mucip bir cilt hastalığına duçar olanlar sanatlarını icradan menolunurlar.

Madde 126 - (değişik 663/58 Md. Nolu KHK)
a) “Madde 126- Gıda üretim ve satış yerleri ve toplu tüketim yerleri ile insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerine yönelik sanatların ifa edildiği iş yeri sahipleri ve bu iş yerlerinin işletenleri, çalışanlarına, hijyen konusunda bu iş yerlerindeki meslek ve faaliyetin gerektirdiği eğitimi vermeye veya çalışanların bu eğitimi almalarını sağlamaya, belirtilen eğitimleri almış kişileri çalıştırmaya, çalışan kişiler ise bu eğitimleri almaya mecburdurlar. Bizzat çalışmaları durumunda, iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu fıkra kapsamındadır. 
Bulaşıcı bir hastalığı olduğu belgelenenler ile iş yerinin faaliyet ve hizmetlerinden doğrudan yararlananları rahatsız edecek nitelikte ve görünür şekilde açık yara veya cilt hastalığı bulunanlar, bizzat çalışan iş yeri sahipleri ve işletenleri de dâhil olmak üzere, alınacak bir raporla hastalıklarının iyileştiği belgeleninceye kadar, birinci fıkrada belirtilen iş yerlerinde çalışamaz ve çalıştırılamazlar. Çalışanlar, hastalıkları konusunda işverene bilgi vermekle yükümlüdür.”
b) 127 nci maddesi aşağıdaki şekilde düzenlenmiş ve Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. 
“Madde 127- 126 ncı maddede belirtilen iş yerlerindeki hijyen eğitimine yönelik hususlara, bu iş yerlerinde çalışmaya engel bulaşıcı hastalıkların ve cilt hastalıklarının neler olduğuna, iyileşme hâlinin belirlenmesine, hangi meslek ve sanat erbabının 126 ncı madde kapsamında olduğuna ilişkin usûl ve esaslar, Sağlık, İçişleri ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarınca müştereken çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
126 ncı maddede belirtilen iş yerlerinde bulaşıcı bir hastalık veya bir salgın hastalık çıkması durumunda, bu hastalıkla alakalı gerekli incelemeler, analiz masrafları iş yeri sahipleri ve işletenlerince karşılanmak üzere ilgili kurumlar tarafından yapılır.
126 ncı maddede belirtilen iş yerlerinde bulaşıcı bir hastalık veya bir salgın hastalık çıkması hâlinde doğacak hukukî sorumluluklar ile bu durumdan zarar gören kişi veya kurumların hukukî yol vasıtasıyla talep edebilecekleri tazminat ödemeleri veya olabilecek diğer ödemeler iş yeri sahiplerine ve işletenlerine aittir.”


Bu durumda; 17.12.2011 tarihli resmi gazetede yayımlanan GIDA HİJYENİ YÖNETMELİĞİ’nin 21. maddesi gıda işkolunda çalışanlar için kaldırılmış olan portör muayenesinin yerini alacak eğitim hususuna açıklık getirmiştir.

Eğitim


MADDE 21 – (1) Gıda işletmecisi,
a) Gıda işinde çalışan personelin yaptıkları işin gerektirdiği gıda hijyeni konularında kontrol edilmelerini ve bilgilendirilmelerini ve/veya eğitilmelerini,
b) Bu Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen prosedürün geliştirilmesi ve sürdürülmesinden veya iyi uygulama kılavuzlarının uygulanmasından sorumlu olan personelin, tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları/HACCP ilkelerinin uygulanması konusunda yeterli eğitimi almalarını,
sağlar.

Gıda işkolunda çalışanlarına portör muayene şartı Kanun değişikliği ile kaldırılmış olup, portör muayene yerine detaylı 'HİJYEN VE SANİTASYON' eğitimi verilmesi şartı getirilmiştir.

                              

Perakende Akademileri


“Erken kalkan yol alır” diye başlamak istiyorum sözlerime.  Perakendeciler başarının yetkin ve yetişmiş İnsan Kaynağından geçtiğini ve yetişmiş İnsan Kaynağının da Türkiye’de bulunmadığının artık farkına vardılar.

Geçen hafta okuduğum “ Ziylan grup Perakende Akademisi  kuruyor”  haberinden sonra merak ettim. Hangi Perakendeciler bu konuda mesafe almış.  Gördüm ki yıllar önce  farkına varan Migros, Teknosa, Mudo, Kığılı firmaları bu konuda hatırı sayılır derecede uzmanlaşmışlar. İpekyol,  Şaypa, Kim, Ekomini ve bir çok firmada bu yolda emin adımlarla ilerlemekteler.

Capitol, Forum gibi AVM’ler de akademi çalışmalarında bulunarak, barındırdıkları perakendecilere destek olmuşlar.

Bunların yanında PERYÖN, PERDER gibi dernekler sektöre destek anlamında akademi çalışmalarında bulunmakta ve Eğitim firmaları da kendi içlerinde Akademiler kurarak sektöre hizmet vermeye başlamışlar.

Akademi uygulaması; Personel planlaması, yönetimi, eğitimi ve gelişiminde tüm dünyada kullanılan yaygın bir uygulamadır.

Eğitim firmaları ve özellikle Üniversiteler bu konuda uzmanlaşmaya ve firmalara destek olmaya çalışmaktadırlar. Koç Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Aydın Üniversitesi ve bazı özel ve Anadolu Üniversitesi gibi devlet üniversiteleri de bu konuda hayli mesafe almış durumdalar.

Sektörde firmalar, hedeflerine göre ihtiyacı olan İnsan Kaynağını yetiştirmek için verilecek eğitimleri belirliyor ve bu doğrultuda bir akademik program oluşturuyor. Bu programlarda ise öncelikle Satış Yönetimi, İnsan Yönetimi, Liderlik ve Kişisel yetkinlik Eğitimleri ön plana çıkıyor.

Akademi sistem çatısını kurduktan sonra yaygın zincir perakendeciler maliyetleri düşürmek ve yaygınlaştırmak için e-eğitime önem vermişler. Bununla ilgili Enonta, infinityteknoloji gibi profesyonel firmalar ile çalışmışlar.

E-Eğitim ile Ofis uygulamaları, Oryantasyon, Kasa bilgisi, Ürün bilgisi gibi eğitimler, Hobi eğitimleri ve Duyuru, Blog, Kitap özetleri ve iletişim ile ilgili bilgilere de kolay ulaşılmaktadır.

Hatta firmalar bu akademik çalışmalarını Üniversitelerden veya M.E.B. Sertifika vererek belgelendirmektedirler.

Sizin hala düzenli, sürdürülebilir bir eğitim sistemiz yoksa rekabette şansınızda yok demektir. Unutmayın “Bireysel gelişim, Kurumsal gelişimi sağlar”




MİGROS ( Akademig ) :  Kuruluşu çok eskilere dayanan Akdemig. Sektördeki en kapsamlı yapıya sahip diyebiliriz. Kendi içinde Perakende meslek Yüksekokulu , Perakende Mağaza Yönetimi Akademisi ve Perakende İdari bilimler Fakültesi gibi yapılanmalara sahip. Yurt içi ve yurt dışı üniversite destekli eğitim içerikleri ve sertifikasyonları  ile tam bir akademi diyebiliriz.

KIĞILI : 2007 yılında kurulan Akademi Ki-gılı, e-öğrenme modülü aktif olarak kullanılmakta.

TEKNOSA : 2005 yılında kurulan Teknosa Akademi MEB sertifikası veriyor. Akademinin e-öğrenme modülü de bulunmakta.

İPEKYOL : 2013 Yılı başında projeye başlanmış. Satış eğitimi, Moda, Mesleki eğitim, Müşteri odaklılık, Temel Mağazacılık vb.. eğitimler içermekte.

MUDO : 1999 Yılından bu yana çalışan MUDO Akademi özellikle iç eğiticileri kullanıyorlar.

CAPİTOL AVM : 2004 yılından bu yana AVM’de ki tüm mağazaların çalışanlarına destek vermektedirler.

FORUM AVM :  Tüm AVM’lerinde Mağaza Yöneticilerine ve çalışanlara Satış Yönetimi, Perakendecilik ve mesleki seminerler verilmekte.


Ahmet KİK

Yararlanılan kaynaklar ;
Kendini Eğiten Perakende Ceyhan KONUK / Ommedya
Tuğçe ALTINSOY / Para Dergisi